Vi bloggar om pianon!

, ,

Sälja piano – begagnat akustiskt eller digitalpiano

Sälja piano - bagagnat akustiskt piano eller digitalpiano

Har du ett begagnat pianot, flygel eller ett digitalpiano som du vill sälja? I denna artikel ger vi våra bästa tips för hur du ska gå till väga för att sälja ett piano.

 

Vill du sälja ett begagnat akustiskt piano?

Om du vill sälja ett akustiskt piano så kan du antingen höra dig för med någon pianohandlare för att se om de har ett intresse av att köpa ditt piano. Det andra alternativet är att du säljer pianot till en privatperson. Båda två alternativen har sina för- och nackdelar.

Sälj ditt piano till en pianohandlare

En pianohandlare vet oftast värdet av ett begagnat akustiskt piano eller flygel och kan ganska direkt tala om för dig om de är intresserade av pianot eller inte. Pianohandlare är dock väldigt petiga med vilka märken och modeller som de köper in och vår erfarenhet som tidigare pianohandlare är att de tackar nej till cirka 90% av alla förfrågningar om att köpa ett instrument. Anledningen till det är att pianomarknaden är väldigt svag där det endast är vissa få märken och vissa få modeller som det finns marginal kvar efter att kostnader för transport, eventuell renovering, mekanisk justering, genomgång och stämning har betalats. Äldre pianon från sekelskiftet och fram till 1940-talet kräver omfattande renovering vilket kostar tiotusentals kronor. Om vissa absolut nödvändiga typer av renoveringar för pianots funktion ska genomföras som till exempel byte av stämnaglar, byte av strängar och byte hammare och genomgång av mekaniken så skulle pianot behöva kosta cirka 40 000 kr efter renoveringen, (vilket är vad ett nytt akustiskt piano kostar), och eftersom ingen vill betala detta pris så finns det inget intresse för en pianohandlare att köpa dessa pianon i ett första skede. Det finns endast ett pianomärke som är värt att renovera för en pianohandlare och det är Steinway & Sons.

Läs mer om pianon och flyglars värde och pris.

En pianohandlare kommer att vara intresserad nyare pianon från 1960-1980-tal där skicket är nästintill felfritt. I pianosammanhang är ett piano från 1960-1980 ett ”nyare” piano. Skicket på möbeln är väldigt viktigt eftersom det inte går att åtgärda skador på möbeln utan att behöva lacka om hela instrumentet och att sälja pianon och flyglar med skadad möbel är väldigt svårt om inte omöjligt för en pianoaffär. Att byta strängar och stämnaglar är enklare än att åtgärda skador på möbeln. Märken som är intressanta och som pianohandlare brukar ha i sina butiker är till exempel Schimmel, Nordiska, C. Bechstein, Grotrian Steinweg, Petrof, Weinbach, Yamaha, Kawai, Young Chang, Samick och självklart Steinway & Sons.

Fördelar med att sälja ditt instrument till en handlare:

 • Handlaren kommer att ordna transporten. Eftersom pianon och flyglar är extremt tunga och svåra att flytta så är just transporten ett stort hinder för att kunna genomföra en försäljning. Om pianohandlaren vill köpa ditt instrument och ni kommer överens så kommer handlaren också att ordna transporten. En pianohandlare har antingen kontakter med piano- och flygeltransportörer eller har egen transportmöjlighet. När du ska sälja ett piano eller en flygel så är det av yttersta vikt att de personer eller det företag som ska hämta pianot hos dig har den erfarenhet och kunskap som krävs för att kunna genomföra en säker transport så att inte instrumentet eller din fastighet skadas. Att få ut några hundralappar mer från en privatperson än från handlaren är inte värt risken med att få både instrument och fastighet skadat.
 • Du kommer att få resonabelt pris för ditt instrument. Pianohandlaren kommer inte att betala ett toppris för ditt instrument men eftersom pianohandlaren har bra kännedom om pianomarknaden kommer du att få ett marknadsmässigt pris för ditt instrument.

 

Nackdelar med att sälja ett piano eller flygel till en handlare:

 • Svårt att få till en försäljning. Eftersom pianohandlare är petiga med vilka instrument de köper så är det svårt att överhuvudtaget sälja ett instrument till en handlare. Risken är stor att du kommer att ringa och maila till flera handlare utan att få svar eller att de inte är intresserade.
 • Transporten kan ta tid. Även om pianohandlaren kommer att ordna transporten så kan det ta tid för pianohandlaren att genomföra transporten. Pianohandlaren måste samordna transporten med andra transporter för att få ner transportkostnaden och detta kan ta tid att genomföra. Om pianohandlaren är långt ifrån där instrumentet finns kan du få vänta veckor och kanske månader innan pianohandlaren kan få till en transport. I många fall är det inte ens genomförbart för en handlare att ordna en transport om instrumentet finns för långt bort eftersom transportkostnaden är så extremt kostsam.
 • Du kommer inte få toppris för ditt instrument. Du kommer inte att sälja ditt instrument till ett underpris när du säljer till en handlare men eftersom pianohandlaren måste ha marginal kvar så kommer handlaren inte att kunna köpa ditt instrument för vad en väldigt intresserad privatperson skulle kunna köpa instrumentet för eftersom privatpersonen inte behöver tänka på att ha marginal kvar för en vidare försäljning.

 

Vilka pianohandlare och pianoaffärer finns det i Sverige?

I Sverige finns det endast en handfull pianohandlare och pianoaffärer kvar. Alla företag i Sverige som säljer begagnade pianon och flyglar är enmans- eller fåmansföretag där försäljningen i många fall sker från privata garage, lador eller lagerlokaler. Vi listar några av de pianoaffärer som vi känner till i Sverige.

 • Pianomagasinet. Belägna i Uppsala och säljer begagnade pianon, flyglar, nya digitalpianon, nya keyboards och pianotillbehör. De utför också pianotransporter i Stockholm, Uppsala och de genomför också längre piano- och flygeltransporter inom hela Sverige.
 • Nylund och Son. Belägna i Uppsala och säljer begagnade pianon och flyglar samt nya digitalpianon och keyboards. De säljer också pianotillbehör, fioler och noter.
 • Fyris Piano. Belägna i Uppsala och drivs av Mats Christiansen. Han säljer begagnade pianon och flyglar och gör pianostämningar.
 • Estrins Piano. Belägna i Uppsala och drivs av Ingemar Brandt som säljer begagnade pianon och flyglar och gör också pianostämningar.
 • Almeby Piano. Belägna i Stockholm och drivs av Fredrik Almeby. Han säljer begagnade pianon och flyglar och nya akustiska pianon. Han utför även pianorenovering och pianostämning.
 • Mårtenssons Piano. Belägna i Höör, Skåne. De säljer både begagnade pianon och flyglar och nya akustiska pianon. De gör också pianostämning och renovering av pianon och flyglar.
 • Hjorts Piano. Belägna i Västra Götaland. De säljer begagnade pianon och flyglar.
 • Pianocenter Scandinavia. Belägna i Örebro och säljer begagnade pianon och flyglar.

Sälja ditt piano eller flygel till privatpersoner

De två största handelsplatserna för att sälja ett begagnat piano på är Blocket och Facebook Marketplace. Att sälja ett begagnat akustiskt klaviaturinstrument kan dock vara svårt då dessa annonssidor är fyllda med sida upp och sida ner av bortskänkesannonser för begagnade akustiska pianon och ibland även flyglar. Om du ska ha någon chans att sticka ut från mängden så måste ditt instrument vara av ett bra märke och vara i fullt fungerande skick. Helst ska pianot också vara stämt eftersom privatpersoner kommer att köpa det de ser och hör. En pianohandlare vet vilka fel som är enkla att åtgärda och vilka fel som kräver större reparationer men denna kunskapen har inte privatpersoner och därför är det viktigt att pianot ser och låter bra om du vill kunna sälja ditt instrument till en privatperson. Räkna med att du kommer få frågor som ”är pianot stämt”, ”hur gammalt är pianot”, ”kan du hjälpa mig att bära pianot?” och ”kan man lasta pianot i en kombibil?”. En privatperson vill också kunna och provspela instrumentet innan köpet och för det krävs tidsbokning vilket oftast måste ske kvällar och helger eftersom det är då de flesta privatpersoner har tid. Och som med allt annat som säljs på olika annonssidor så är det svårt att låsa en affär. När du tror att allting gått i lås och att köparen ”bara” ska boka transporten så slutar köparen att höra av sig. Du kan i detta läge ha tackat nej till andra intressenter eftersom du trodde att affären var i hamn och kvar står du med ett tungt gammalt piano kanske i en lägenhet eller ett hus som måste var tom inom kort och du känner att tiden börjar bli knapp. Eftersom privatpersoner inte har någon kunskap om hur ett piano eller flygel ska flyttas så har vi hört märkliga historier på olika transportlösningar. Det kan till exempel vara att en ensam person dyker upp i en personbil och tror att han ska kunna hämta pianot på egen hand. Det kan också vara att pianot skjuts över parkettgolv genom flera rum vilket repat upp golvet hela vägen fram till dörren.

Fördelar med att sälja till privatpersoner:

 • Högre pris. I vissa fall kan en privatperson betala ett väldigt högt pris för ett piano eller flygel eftersom privatpersoner inte har kännedom om marknadspriserna för begagnade pianon och flyglar.

 

Nackdelar med att sälja till privatperoner:

 • Svårt att få till en affär. Att få en affär i hamn kan vara en långdragen process. Velande, konstiga och irrelevanta frågor, personen slutar att svara, prutande med mera är saker du måste räkna med när du säljer ditt piano privat.
 • Transportlösningar som kan skada både instrument och fastigheten. Om du säljer ett instrument privat är vårt råd att du kräver att köparen tar hjälp av en professionell pianoflyttfirma.

 

Sälja ett begagnat digitalpiano

Om du har ett begagnat digitalpiano så är enda möjligheten att sälja till en annan privatperson. Det finns inget företag i Sverige som köper och säljer begagnade digitalpianon och keyboards och anledningen till det är av politisk orsak. Enligt konsumentköplagen ska ett fel som uppstår inom 6 månader efter att en vara har avlämnats anses som ursprungligt om inte företaget kan bevisa motsatsen. Detta innebär att konsumenten kan reklamera varan och få full ersättning om ett fel uppstår inom 6 månader efter att varan sålts och levererats till kunden. Eftersom bevisbördan läggs på säljföretaget är det omöjligt att bevisa att felet uppstått efter försäljningen eller åtminstone så är det inte ekonomiskt försvarbart att lägga ner de resurser som krävs för att bevisa detta för en vara som säljs för ett par tusenlappar eller ännu lägre belopp. Säljföretaget har dock möjlighet att åtgärda felet men eftersom begagnad elektronik är billigt och arbetskraft är extremt dyrt så är det aldrig ett ekonomiskt hållbart förfarande att åtgärda ett fel som uppstår. Därför har man med lagstiftning lagstiftat bort försäljning av begagnade digitalpianon och keyboards och nästan all annan försäljning begagnad elektronik för den delen också.

Relaterade artiklar

Köpa begagnat piano

Köpa begagnat piano

Att Köpa Ett Begagnat Piano: En Guide För Musikälskare När man ska köpa ett begagnat piano är det viktigt att undersöka vissa delar för att

Läs mer
Piano och flygel pris

Piano pris och värde

De flesta begagnade akustiska pianon och flyglar har i Sverige ett väldigt lågt värde till inget värde alls överhuvudtaget. Endast ett fåtal pianon och flyglar

Läs mer

Utvalda artiklar om pianon