Vi bloggar om pianon!

Flytta piano – Följ våra tips och råd

Flytta piano

Behöver du flytta ett piano eller en flygel? Som tidigare pianohandlare och pianobutik har vi över tio års erfarenhet av att flytta pianon och flyglar. I denna artikel delar vi med oss av våra erfarenheter av detta betungande arbete som att flytta ett akustiskt piano.

Vill du flytta ett piano? Ta professionell hjälp

Vår starka rekommendation är att ta professionell hjälp om du vill flytta ett piano. Att flytta ett piano och särskilt att flytta en flygel kräver kunskap, hjälpmedel som bärselar och pianovagn, transportfordon och styrka. Den enda gången som vi skulle ge rekommendation att flytta ett piano på egen hand är om pianot ska flyttas från markplan till markplan eller om pianot går in i hissen på respektive adress. Denna typ av pianotransport är hanterbar för två normalstarka män men då krävs ändå att ni har en rullvagn som pianot kan rullas på fram till transportfordonet. Var noga med att spänna fast pianot ordentligt och använd flyttfiltar för att skydda pianot mot spännbandet och andra vassa föremål som kan sitta på kläderna.

Om pianot ska bäras i trappor är det nästan omöjligt för två personer utan erfarenhet och utrustning att kunna flytta pianot. En van pianoflyttfirma som har erfarenhet, expertis och all tillhörande utrustning har ändå i många fall stora problem att flytta ett piano på ett säkert sätt. Det hjälper heller inte att vara flera personer eftersom det sällan får plats mer än en person på vardera sida om pianot.

Att tänka på när du väljer flyttfirma för att flytta ditt piano

Det finns inte många flyttfirmor som kan hantera pianon och flyglar och faktum är att de flesta flyttfirmor tackar nej till att flytta ett piano alternativt att de offererar ett skyhögt pris på vinst och förlust. Se till att hitta en flyttfirma som specialiserat sig på just pianoflytt för att få den bästa hjälpen och ett bättre pris. Detta är särskilt sant om du behöver hjälp med en besvärlig pianoflytt som till exempel innebär att pianot måste bäras i trappor eller om det är ett större piano eller en flygel.

Vi kan rekommendera Svartbäckens Transport om du behöver hjälp att flytta ett piano eller en flygel i Stockholm eller Uppsala.

Vad kostar en pianoflytt?

När vi drev pianoaffär så hjälpte vi också privatpersoner med pianoflytt och flygeltransport vilket gjorde att vi fick väldigt bra uppfattning om prisbilden för piano- och flygelflytt. Vi jobbade mestadels i Stockholm och Uppsala men vi gjorde också pianoflyttar i många andra orter i Sverige och prisbilden var ungefär densamma. Att få hjälp med en pianoflytt långt ifrån en större storstad är dock svårt och att få hjälp med en svårare piano- eller flygelflytt som involverar ett tyngre instrument som ska bäras många trappor är också svårt att få hjälp med enligt vår erfarenhet. Priset för en pianoflytt inom Stockholm eller Uppsala är mellan 1900 kr och 3500 kr där priserna anges inklusive moms. I vissa fall kan priset var högre om pianot är väldigt tungt och stort och om pianot ska bäras i många trappor. Vi har gett offerter på upp emot 10 000 kr för exceptionellt tunga pianoflyttar som accepterats. Att flytta en flygel inom Uppsala eller Stockholm kostar mellan 3500 kr och 6000 kr beroende på storlek av flygeln och antal trappor att bära. Samma princip för tyngre transporter gäller även för flygeltransporter det vill säga om det är en tyngre och större flygel som ska flyttas och/eller om transporten involverar många trappor kan priset gå upp emot 8000 – 10000 kr. Dessa priser är angivna utan RUT-avdrag och i vissa fall kan du få RUT-avdrag för en piano- eller flygeltransport. RUT-avdraget är ett avdrag som görs där det utförande företaget får 50% av arbetskostnaden utbetald av Skatteverket istället för från dig vilket gör att priset reduceras kraftigt eftersom den största delen av kostnaden är arbetskostnad.

Kan man få RUT-avdrag för att flytta ett piano eller en flygel?

Ja, det går i vissa fall att få RUT-avdrag för en pianoflytt eller flygeltransport. Transporten måste dock uppfylla vissa kriterier. Grundprincipen är att du får RUT-avdrag för flyttjänster antingen om du byter bostad, flyttar möbler inom din bostad eller flyttar möbler mellan dina bostäder som du själv har tillgång till. Om du flyttar ett piano i samband med att du byter bostad så ges också RUT-avdrag även för pianoflytten. Om du flyttar ett piano från din permanenta bostad till ditt fritidsboende eller tvärt om så ges också RUT-avdrag. Till och med om du flyttar ditt instrument inom ditt hem så ges också RUT-avdrag för den transporten då denna tjänst räknas som möblering enligt Skatteverket. För att du ska kunna använda RUT-avdrag krävs också att du själv också uppfyller vissa kriterier vilket är att du måste ha fyllt 18 år, ha svenskt medborgarskap och att du har en redovisad inkomst under samma år som ansökan om RUT-avdraget görs. CSN räknas inte som inkomst men sjuklön och pension räknas som inkomst. RUT-avdraget är egentligen dina egna skattepengar som du betalat in som du sedan kan få tillbaka en del av. Maximalt har varje person i Sverige som uppfyller grundkraven en pott på 75 000 kr per år som kan användas för RUT- och ROT-tjänster. Om du köper ett piano från någon annan privatperson eller företag kan du dock inte använda RUT-avdrag för denna transport. Läs mer på Skatteverkets hemsida om RUT-avdrag.

Relaterade artiklar

Köpa begagnat piano

Köpa begagnat piano

Att Köpa Ett Begagnat Piano: En Guide För Musikälskare När man ska köpa ett begagnat piano är det viktigt att undersöka vissa delar för att

Läs mer
Piano och flygel pris

Piano pris och värde

De flesta begagnade akustiska pianon och flyglar har i Sverige ett väldigt lågt värde till inget värde alls överhuvudtaget. Endast ett fåtal pianon och flyglar

Läs mer

Utvalda artiklar om pianon